Page 7 - TURKTOB DERGISI 30. SAYI
P. 7

5


          A. Hasat Önces  Önlemler

          1. Protein Oranını Arttırmanın Yanında                3. Embriyo Kararması ve Akçıllaşmayı
              Uygun Sertlikte ve Protein Kalitesi Yüksek            (Dönme) Giderici Uygulamalara
              Çeşitlerle Üretime Başlanmalıdır                      Yönelinmelidir


            Ülkem zde son yıllarda gerek TMO'da gerekse borsa-    Ülkem z genel nde buğday tarımının yapıldığı alan-
          larda alım barem nde prote n oranına dayalı alım yapıl-  ların %25-30’a kadarı sulanmaktadır. Embr yo ka-
          ması, tane kal tes   ç n öneml  b r adım olmasına rağmen   rarması genel olarak  yüksek azot dozu kullanılması
          prote n oranının kalıtım dereces n n düşük olması  ve   ve son sulamanın gec kt r lmes  durumunda  yaygın
          azot uygulama  dozu ve zamanıyla da prote n oranının   olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda hedef ver -
          arttırılab lmes  o ürünün yeterl  prote n (glüten) kal tes -  me uygun b r b ç mde azot uygulaması yapılırken son
          ne sah p olacağı anlamına  gelmemekted r. Özell kle ek-  sulama, hamur olumun  sonuna doğru  b t r lmel d r.
          mekl k buğdayda glüten kal tes  yüksek çeş tle üret m   Özell kle makarnalık buğdayda, kısmen de ekmekl k
          yapılmak  sten rse üret me başlamadan Anadolu beyaz   buğdayda son sulamanın hamur olum dönem n n so-
          veya kırmızı sert gruptan çeş tler seç lmel  ve hedefle-  nuna bırakılması ve hedef ver me uygun azot dozu ye-
          nen ver me ulaşacak düzeyde azot dozuna ve zaman      ters zl ğ   le azotlu gübren n sulu koşullarda 3’e ve 4’e
          uygulamasına d kkat ed lmel d r. Bu bağlamda prote n   bölünmemes  akçıllaşmayı (dönme) artırmaktadır. Son
          oranını da  stenen düzeye çıkarmak  ç n özel kle azot   sulamanın hamur olumun sonuna bırakılması ve azot
          uygulaması sulu koşullarda en az 3-4'e, kuru koşullarda   dozunun arttırılması makarnalık buğdayda da embr -
          da en az 2-3’e bölünerek yapılmalıdır.                yo kararmasını hızlandırmaktadır.














          2. Yatmaya Yol Açacak Bakım İşlemler�ne               4. Süne Mücadeles�nde
               D�kkat Ed�lmel�d�r                                   Tav�z Ver�lmemel�d�r


            Sulanan koşullarda  yüksek  ver m n hedeflend ğ       Glüten kal tes  yüksek çeş t ve uygun azotlu gübre
          alanlarda mutlaka yarı bodurluk genler n   çeren çeş tler   yapılmasına karşın özell kle ekmekl k buğdayda süne
          seç lmel d r. Kuru koşullar  ç n seç len uzun boylu çeş t-  mücadeles n n  hmal ed lmes , tane kal tes n n bozul-
          lerle yüksek ver m hedeflenmes  durumunda yatma so-   masına ve alım f yatlarının düşmes ne neden olmak-
          runlarıyla sık sık karşılaşılmaktadır. Hele, yatmanın ba-  tadır. Bu nedenle başaklanma evres  önces  buğday
          şaklanma dönem nde ve önces nde meydana gelmes        tarlaları daha sık gözden geç r lerek  tarlaların zarar
          durumunda b n tane ve hektol tre ağırlığı düştüğü g b    eş ğ ne gelme noktasında mutlaka yerden süne  laçla-
          hasat nem n n de düşürülmes  zorlaşmakta ve hasat     ması yapılmalı ve komşu tarlalarda da bu uygulamanın
          sonrası kızışmalarla da karşılaşılmaktadır.           yapılması  ç n d ğer üret c ler uyarılmalıdır.






          www.turktob.org.tr
          www.turktob.org.tr
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12