Page 7 - TURKTOB DERGISI 30. SAYI
P. 7
5
A. Hasat Önces Önlemler
1. Protein Oranını Arttırmanın Yanında 3. Embriyo Kararması ve Akçıllaşmayı
Uygun Sertlikte ve Protein Kalitesi Yüksek (Dönme) Giderici Uygulamalara
Çeşitlerle Üretime Başlanmalıdır Yönelinmelidir
Ülkem zde son yıllarda gerek TMO'da gerekse borsa- Ülkem z genel nde buğday tarımının yapıldığı alan-
larda alım barem nde prote n oranına dayalı alım yapıl- ların %25-30’a kadarı sulanmaktadır. Embr yo ka-
ması, tane kal tes ç n öneml b r adım olmasına rağmen rarması genel olarak yüksek azot dozu kullanılması
prote n oranının kalıtım dereces n n düşük olması ve ve son sulamanın gec kt r lmes durumunda yaygın
azot uygulama dozu ve zamanıyla da prote n oranının olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda hedef ver -
arttırılab lmes o ürünün yeterl prote n (glüten) kal tes - me uygun b r b ç mde azot uygulaması yapılırken son
ne sah p olacağı anlamına gelmemekted r. Özell kle ek- sulama, hamur olumun sonuna doğru b t r lmel d r.
mekl k buğdayda glüten kal tes yüksek çeş tle üret m Özell kle makarnalık buğdayda, kısmen de ekmekl k
yapılmak sten rse üret me başlamadan Anadolu beyaz buğdayda son sulamanın hamur olum dönem n n so-
veya kırmızı sert gruptan çeş tler seç lmel ve hedefle- nuna bırakılması ve hedef ver me uygun azot dozu ye-
nen ver me ulaşacak düzeyde azot dozuna ve zaman ters zl ğ le azotlu gübren n sulu koşullarda 3’e ve 4’e
uygulamasına d kkat ed lmel d r. Bu bağlamda prote n bölünmemes akçıllaşmayı (dönme) artırmaktadır. Son
oranını da stenen düzeye çıkarmak ç n özel kle azot sulamanın hamur olumun sonuna bırakılması ve azot
uygulaması sulu koşullarda en az 3-4'e, kuru koşullarda dozunun arttırılması makarnalık buğdayda da embr -
da en az 2-3’e bölünerek yapılmalıdır. yo kararmasını hızlandırmaktadır.
2. Yatmaya Yol Açacak Bakım İşlemler�ne 4. Süne Mücadeles�nde
D�kkat Ed�lmel�d�r Tav�z Ver�lmemel�d�r
Sulanan koşullarda yüksek ver m n hedeflend ğ Glüten kal tes yüksek çeş t ve uygun azotlu gübre
alanlarda mutlaka yarı bodurluk genler n çeren çeş tler yapılmasına karşın özell kle ekmekl k buğdayda süne
seç lmel d r. Kuru koşullar ç n seç len uzun boylu çeş t- mücadeles n n hmal ed lmes , tane kal tes n n bozul-
lerle yüksek ver m hedeflenmes durumunda yatma so- masına ve alım f yatlarının düşmes ne neden olmak-
runlarıyla sık sık karşılaşılmaktadır. Hele, yatmanın ba- tadır. Bu nedenle başaklanma evres önces buğday
şaklanma dönem nde ve önces nde meydana gelmes tarlaları daha sık gözden geç r lerek tarlaların zarar
durumunda b n tane ve hektol tre ağırlığı düştüğü g b eş ğ ne gelme noktasında mutlaka yerden süne laçla-
hasat nem n n de düşürülmes zorlaşmakta ve hasat ması yapılmalı ve komşu tarlalarda da bu uygulamanın
sonrası kızışmalarla da karşılaşılmaktadır. yapılması ç n d ğer üret c ler uyarılmalıdır.
www.turktob.org.tr
www.turktob.org.tr