Page 9 - TURKTOB DERGISI 30. SAYI
P. 9

7 7 7

          2. Tane Kaybını En Aza İnd�recek                      C. Hasat Sonrası Önlemler
              Şek�lde B�ç�m Yapmak

                                                                1. Ham Madden�n H�jyen�ne D�kkat Etmek
            Bu konuda ülkem z genel nde genel ola-
          rak b r farkındalık oluşmasına rağmen hâlâ              Hasadı b t r len buğday tanes  b r d z   şlemden ge-
          AB standartlarının üzer nde  tane kayıplarıyla        ç r ld ğ nde, farklı ürünler  mal edecek sanay c ler  ç n
          karşılaşmaktayız. Özell kle küçük ölçekl ,  yük-      tane ürün olmaktan çıkıp ham madde olarak n te-
          sek eğ ml  ve taşlı araz lerde bu kayıp daha da       lend r l r. Bu ham madden n h jyen ne d kkat ed lmes
          artmaktadır. İşletme büyüklükler n n arttırıl-        oldukça öneml d r. Bu nedenle hasat sonrası buğday
          ması  ç n  toplulaştırma çalışmalarının hızlandı-     tanes n n geç c  olarak döküldüğü yığınların b le alt-
          rılması,  eğ ml  araz lerde buğday tarımı yer ne      larına en azından b r naylon ser lerek toz topraktan
          çok yıllık b tk lere yer ver lmes  ve taşlı araz le-  korunması ve satışa kadar böcek, kuş ve fare tema-
          r n  taş  toplama  mak neler yle  tem zlenmes   bu    sının en aza  nd r lmes  tane h jyen ne çok öneml  kat-
          kayıpların azalmasına öneml  katkı  yapacaktır.       kı sağlayacaktır. Bu önlemeler n alınması un ve  rm k
                                                                endüstr s nde hem tem zleme  masraflarını azaltacak
            T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı  tarafından bu        hem de daha sağlıklı ve tem z ham madde elde ed l-
          ekonom k kaybı en aza   nd recek şek lde b r          mes n  sağlayacaktır.
          “kamu spotunun” hazırlanarak hasat önces  ya-
          yına sokulması toplumda farkındalık oluşturmak        2. Depolama Kayıplarını En Aza İnd�rmek
           ç n çok büyük b r adım olacaktır.
                                                                  Yaklaşık 9-10 aylık b r süreçte b nb r emekle üre-
                                                                t len ve b r sonrak  hasada kadar  nsanlarımızın gıda
          3. Sap/Saman Ver�m�n� Arttırmak                        ht yacını karşılamak  ç n depolanan buğdayda en bü-
              Amacıyla Hasadı Toprak                            yük kayıplardan b r s  de depolamada yaşanmaktadır.
              Sev�yes�ne İnd�rmemek                             Kırsalda yapılan  depolama  kayıpları  maalesef  %10’a

                                                                kadar ulaşmıştır. Depolama kayıplarını en aza  nd rme-
            Ülkem zde kal tel  kaba yem  ht yacı hâlâ karşı-    n n en  y  yolu modern s loların yapılmasıdır.  L sanslı
          lanamamaktadır. Buğday sapını anız olarak tarla-      depoculukla uygulamasıyla da her geçen gün modern
          da bırakıp organ k madde oluşumuna katkı sağla-       depolama altyapımız gel şmekted r. Buna karşın küçük
          mak veya hayvan altlığı olarak kullanmak yer ne       ve orta ölçekl   şletmeler n f nansman yeters zl kler  ve
          hayvan beslemede kullanmak  maalesef  devam           b lg  eks kl kler  neden yle yaşanan kayıpları en aza  n-
          etmekted r.                                           d rmek   ç n drenajı   y  yapılan b r yere PVC malzeme

                                                                ser lmel d r. Uygun hasat nem nde b ç len buğdayın
            Özell kle kurak  yıllarda saman f yatları  tane     taneler n n buraya döküldükten sonra üstünün bu
          f yatının  yarısına kadar  yükselmekted r. Bu ne-     malzemeyle kapatılmalıdır. Oks jen g r ş n n kes ld ğ
          denle sap/saman ver m n  arttırmak adına b ç m        “hermet k depolama” d ye adlandırılan depolama s s-
          yüksekl ğ  neredeyse 1 cm’ye kadar  nd r lmekte       tem n n bu alanlarda yaygınlaştırılması depolama ka-
          ve tane ürüne toprak ve yabancı ot sap kökler         yıplarının %1’ n altına  nd r lmes ne öneml  katkı sağla-
          de bulaşmaktadır. Bunların nem n n yüksek oluşu       yacaktır.
          ve  taneyle  temas  etmeler   depolamada  kızışma
          kaynaklı bozulmalara yol açmaktadır. Bu nedenle         Daha bereketl , tane ve depo kayıplarının en aza  n-
          b ç m yüksekl ğ n n en  az  5-10 cm’den aşağı ya-     d r ld ğ  n ce buğday hasatlarına hep b rl kte ulaşmak
          pılması oldukça öneml d r.                            d leğ yle…

          www.turktob.org.tr.turktob.org.tr
          www
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14