128,6 MİLYON TON BİTKİSEL ÜRETİMLE CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRILDI

Türkiye'de geçen yıl bitkisel üretim miktarında 128,6 milyon tona ulaşılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.
2021'de 117,9 milyon tonluk bitkisel üretim, geçen yıl %9,1 artışla 128,6 milyon tona ulaştı ve Cumhuriyet tarihinde yeni rekora imza atıldı.
Tarla bitkileri türlerinden pamuk, ayçiçeği, mısır ve yulafta tüm zamanların üretim rekoru aşıldı.
Pamuk üretimi 2022'de bir önceki yıla göre %22 artışla 2,75 milyon ton, ithalatı %8 azalarak 1,15 milyon ton, ihracatı 193 bin ton olarak gerçekleşti.
2021'de 2,41 milyon ton olan ayçiçeği üretimi 2022'de %6 artışla 2,55 milyon ton oldu. Ayçiçeği rafine yağ ihracatı geçen yıl %29 artışla 596 bin tona yükseldi.
Mısır üretimi geçen yıl %26 artışla 8,5 milyon ton olurken, yulaf üretimi %32 artışla 365 bin ton olarak kayıtlara geçti.
Yulaf ihracatında büyük oranda bir artış yaşandı ve 39 kat artışla 470 ton oldu.
Sebze Üretimi
Sebze üretimi 2022'de 31,6 milyon ton olurken, ihracat değeri 861 milyon dolar olarak kayıtlarda yer aldı. Havuç, sarımsak ve lahanada tüm zamanların üretim rekoru kırıldı.
Toplam meyve üretimi 2021'de 24,9 milyon ton iken geçen yıl %7,7 artışla tüm zamanların üretim rekoru kırılarak 26,8 milyon tona ulaştı. 2021'de 4 milyon 56 bin ton olan ihracat miktarı 2022'de %3 artışla 4 milyon 171 bin tona yükseldi.
2022'de bir önceki yıla göre rekor kırılan meyve türlerindeki üretim miktarları şu şekilde:
"Elma (%7) 4,8 milyon ton, armut (%4) 551 bin ton, ayva (%3) 197 bin ton, erik (%5) 348 bin ton, şeftali-nektarin (%13) 1 milyon ton, çilek (%9) 728 bin ton, incir (%9) 350 bin ton, mandarin (%3) 1,9 milyon ton, muz (%13) 1 milyon ton, nar (%5) 681 bin ton, badem (%7) 190 bin ton, ceviz (%3) 335 bin ton, zeytin (%71) 3 milyon ton, zeytinyağı (%79) 422 bin ton, Trabzon hurması (%27) 97 bin ton.
KAYNAK: tarimorman.gov.tr
Sosyal Medyada
Birliğimiz