ÇİFTÇİMİZİN BU DÖNEMDE ÜRETİMİNİ ARTTIRMASI İÇİN DEVLETTEN TABAN FİYAT AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ

ÇİFTÇİMİZİN BU DÖNEMDE ÜRETİMİNİ ARTTIRMASI İÇİN DEVLETTEN TABAN FİYAT AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Ulusal Kanal’da canlı yayında Sinem Fıstıkoğlu’nun sorularını yanıtladı. 

Koronavirüs sürecinin tarım ve tohumculuk sektörlerine etkilerini değerlendiren TÜRKTOB Başkanı Akcan’ın konuşmasından satır başları şöyle; ‘’Tarımsal üretimin başlangıç evresindeyiz. Süreci bugün olduğu gibi üretimi engellemeyecek şekilde devam ettirebilirsek bu krizden çok daha avantajlı çıkabiliriz. 

Tarımın ve tohumun önemi bu kriz döneminde herkes tarafından daha çok anlaşıldı. Biz bunu yıllardır söylüyorduk. Konu artık ulusal güvenlik boyutunda tartışılıyor. Geçtiğimiz yıllarda hak ettiği kadar kazanamayan çiftçimiz, bu yıl aynı riski taşımamalı. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alması şarttır.’’ 

Tohumluk üretiminin yeterli olduğunun altını çizen TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, ‘’Bizim bu sene kullandığımız ve kullanacağımız tohumluklar geçtiğimiz yıl üretildi. Bu yıl da üretimi kesintisiz devam ettirebilirsek 2021 için de tohumluk sıkıntımız olmayacak. Hatta milli tohumculuğumuz, ithalatın azalmak zorunda olmasından dolayı daha da ivmelenerek gelişecek.’’ şeklinde konuştu.   

Koronavirüs’ün Avrupa’nın tarım sektörüne etkisinin Türkiye için komşularına destek olma noktasında bir fırsat olabileceğini ifade eden TÜRKTOB Başkanı Akcan, şöyle devam etti; ‘’  Avrupa’da katma değerli tarımsal üretim yapılan bölgeler kıtanın güneyi idi. Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerde artık taralar, seralar boş kalmaya başladı. Avrupa zaten yaş meyve sebze ihtiyacının %35’ini ithalat ile karşılıyordu. Avrupa’da 2020’nin ikinci yarısında ciddi bir gıda sıkıntısı yaşanacağı görülüyor. Ülkemizin lojistik avantajlarını da düşündüğümüzde, komşularımıza destek olmak anlamında kazanımlarımız olabilir. Hem kendi halkımız için, hem de komşularımıza destek olmak için bu dönemde her zamankinden daha çok üretim yapmalıyız.’’ 

Tanzim satışlar ve devletin tarımsal ürünlere taban fiyat vermesi gerektiğini ifade eden Akcan, ‘’ Türk çiftçisinin en büyük sorunu girdi maliyetlerinin yüksekliğidir. Bu durum ürün maliyetlerini de doğrudan etkiliyor. Ürün maliyetlerinin azalması için devletimizin girdileri daha çok desteklemesi gerekiyor. İşsizliğin yükseldiği bu dönemde tarımsal ürünlerin başta fiyat olmak üzere her açıdan daha ulaşılabilir olması gerekiyor. 

Bunun için devletin, belediyelerin hem çiftçilerimizin hak ettiğini kazanması hem de tüketicinin tarım ürünlerine uygun fiyatla ulaşması için tanzim satış alanları kurması gerektiğini düşünüyoruz. 

Ayrıca, çiftçimizin bu dönemde üretimini arttırması için devletten taban fiyat açıklamasını bekliyoruz. Taban fiyat açıklandığı zaman çiftçimiz geleceğe güvenebilir. Ürününü uygun fiyattan kesin olarak satacağını bilen çiftçimiz, artan maliyetlere katlanacak gücü kendinde bulabilir.’’ dedi.

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde çiftçinin aradığını bulamadığını kaydeden Akcan, ‘’ Çiftçimizin 117 milyar lira borcu var. Bu miktar sürdürülebilir değil. Borçların en az bir sene dondurulması ve üretimin sürekliliği için çiftçimizin daha çok finanse edilmesi gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığının çabalarının farkındayız ama talebimiz üreticimizin özellikle bu dönemde daha çok desteklenmesi yönünde. Bir metrekare tarım alanının boş kalmaması gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı.