SERTİFİKALI TOHUM DESTEKLERİ ARTMALI / ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMDEN KOPMAMALI / TÜRKTOB YKB. SAVAŞ AKCAN

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, A Para TV'de Şafak Tükle'nin hazırlayıp sunduğu "Tarım Dünyası" programına konuk oldu. 

Akcan; süs bitkisi sektörü ve yetiştiriciliği, tohum ekim dönemi, sertifikalı tohum destekleri ve  kullanımı ile GDO konularında önemli açıklamalarda bulundu. 

TÜRKTOB Başkanı Akcan özetle şöyle konuştu:

"Pandemiye sebze fidelerinin ekim döneminde yakalandık. Devletimiz çiftçilerimizin üretimden kopmaması için gerekli açıklamaları yaptı. Bizler de bu açıklamalara destek verdik. Çiftçimiz üzerine düşeni fazlasıyla yaptı.  Ancak önümüzdeki dönem için yeni bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Üretimin sürdürülebilirliği buna bağlı. Çiftçimizin yeniden motive olması için yeni enstrümanlar geliştirmeli ve uygulamalıyız. 

Ulusal bağımsızlığımız gıda bağımsızlığına bağlıdır. 

Birim alandan daha çok verim elde etmenin yollarından en önemlilerinden biri sertifikalı tohum kullanımıdır. Bu yıl sertifikalı tohum desteklerinin artmasını bekliyoruz. Bu artış gerçekleşirse çiftçimiz üretime gönül rahatlığı ile devam eder.

Tohumculuk sektörü önümüzdeki dönemin planlamasını yaptı. Allah göstermesin, ikinci salgın dalgası olsa bile bizim kaliteli tohum stoklarımız yeterlidir. 

Türkiye'de GDO'lu tohum üretimi, ithalatı, ekimi yasaktır. Çok ciddi suçtur. Hapis ve para cezaları çok ağırıdır. 'Türkiye'de GDO'lu tohum var' demek, Türk tarımına ve çiftçisine çok büyük haksızlıktır. Başka amaçlara hizmet etmeye yarar.

Gelişen teknoloji ile birlikte bizim için vazgeçilmez olan ata tohumlarını hem koruyoruz hem ıslah ediyoruz. Bitki ıslahı doğal bir yöntemdir. Aynı alandan daha çok ve kaliteli ürün almamız için bitki ıslahı şarttır. 

Süs bitkileri sektörü ise pandemi sürecinde çok büyük zorluklar yaşadı. Çok yıllık bitki üreticileri ekonomik açıdan toparlanmaya çalışıyor. Mevsimlik süs bitkileri üreticilerimiz ise insanlarımızın evlerine kapanıp süs bitkilerine ilgi duymaya başlamasıyla süreci biraz daha rahat atlattı. Artık kış dönemine giriyoruz. Hercai menekşe, çuha, sümbül, lale hayatımızı süslemeye devam edecek." 

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2020