TARIMSAL ÜRÜNLERE TABAN FİYAT VERİLMELİ / TÜRKTOB BAŞKANI SAVAŞ AKCAN

????TARIMSAL ÜRÜNLERE TABAN FİYAT VERİLMELİ

????ÇİFTÇİLERİMİZİN, TARIM EMEKÇİLERİMİZİN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF OLMASI İÇİN ÇOK ÇABA GÖSTERDİK VE BAŞARILI OLDUK

✅ Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, EKOTÜRK Tv’de yayınlanan Gün Ortası Programında Serpin Alparslan’ın sorularını yanıtladı.

✅ TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, programda özetle şöyle konuştu;

‘’Önümüzde sıkıntılı bir süreç var. Bu süreçte dünya ve Türkiye bir gerçeği fark etti; tarım ötelenemez, tarım ertelenemez. Gıda egemenliği sağlık kadar önemlidir.

Devletimizin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Çiftçilerimizin, tarım emekçilerimizin sokağa çıkma yasağından muaf olması için çaba gösterdik ve başarılı olduk.

Mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdilerimizin büyük bölümünün kendisi veya ham maddeleri ithal ediliyor. Dolayısı ile fiyatları artıyor. Bu konuda daha çok destek bekliyoruz. Ayrıca devletimiz tarımsal ürünlere taban fiyat vermeli.

Tarım ve Orman Bakanı ‘Hiçbir çiftçimizin ürünü elinde kalmayacak.’’ dedi. Bu açıklamayı taban fiyat ile desteklenmesinin tam zamanıdır.
Aşı ve gıdaya sahip olan ülkeler, dünyaya hakim olur. Gıda üretiminin başlangıcı tohumdur. Bizler Türkiye Tohumcular Birliği ve alt birlikleri olarak her zaman milli tohumculuğun mücadelesini veren bir grubuz. Tamamen milli tohumlarımızla üretim yapmak için uğraşıyoruz.

Zaman zaman Türk tohumculuğunun dışa bağımlı olduğu söyleniyor. Bu doğru değildir. Türk tohumculuk sektörünün 2018 yılı itibariyle 1,5 milyar dolarlık bir üretim hacmi var. Bu büyüklük içinde sadece tohumu düşündüğümüzde 172 milyon dolar ithalat, 152 milyon dolar ihracatımız var. Dış ticarette 20 milyon dolarlık bir fark kaldı. Bu rakam globalleşen dünyada çok önemli değil. Ancak bu farkı da kapatmak amacındayız.

Döviz yükseldi, gümrükler kapandı. Bu durum üreticimizin daha çok yerli, milli tohum kullanımına neden olur.

Ayrıca Avrupa ülkelerinin yaşadığı sorunlar, bizim için insani yünü de olan bir avantaja dönüşebilir. Avrupa’nın tarım ürünü tedarikçisi olabiliriz.

Öte yandan bu süreç kentlerden kırsala dönüş için bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Bunun için ek destekler, teşvikler verilmeli.''