“TOHUMCULUKTA DEVRİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ” - HACI ÖMER GÜLER - TYAB - TOHUM YAŞAMDIR - EKOTÜRK

“TOHUM YETİŞTİRİCİLERİNE ÖZEL DESTEK İSTİYORUZ”

“TOHUMCULUKTA DEVRİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

“AR-GE VE ÜRETİM AZMİ İLE TOHUMCULUKTA ÇOK BÜYÜK İLERLEMELER KAYDETTİK”

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer GÜLER, Ekotürk TV'de ekranlara gelen "Tohum Yaşamdır" programına canlı yayında konuk oldu.

TYAB Başkanı GÜLER tohum yetiştiriciliği, tohum yetiştiricilerinin sorunları ve çözümleri, TYAB'ın çalışmaları gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Çok zahmetli bir sektör olan tarım alanında tohum yetiştiricilerinin büyük uğraşlar vererek üretime katkı sağladığını belirterek söze başlayan Başkan GÜLER, üretilecek tohumun yatağını hazırlarken dahi büyük zahmet verdiklerini kaydetti.

Tohumun çok önemli olduğunu ve buna bağlı olarak tohum yetiştiriciliğinin de çok özel bir konumda bulunduğunu ifade eden Başkan GÜLER, çok masraflı bir iş olan tohum yetiştiriciliğine pozitif ayrımcılık uygulanmasının gerekli olduğunu belirtti.

"Tohumun stratejik ve bağımsızlığımızın temeli olan bir ürün olduğunu söylüyorsak, tohum yetiştiricilerine de gerekli kolaylıklar sağlanmalı." diye söze devam eden Başkan GÜLER, "Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bize özgün, genelden farklı bir destek modeli istedik. Fark destekleri konusunda %50 oranında bir destek talebimiz var. Yeni Tarım Bilgi Sistemine geçişte Bakanlığımız bize bu konuda yeşil ışık yaktı. Önümüzdeki dönemde bu desteği alacağız gibi görünüyor. Tohum gibi bir ürünün üretiminde kullanılan girdilerin maliyetlerinin de günün şartlarına göre, tohum üreticisini destekler nitelikte olmasının doğru olacağına inanıyoruz." dedi.

"Tarımsal üretimin önündeki en büyük sorunların başında girdi maliyetlerinin yüksek olması geliyor." diyen Başkan GÜLER, "Girdi maliyetleri bizleri çok zorluyor. Özellikle ithalat yapma durumunda olduğumuz mazot, gübre, elektrik gibi kalemlerdeki bize yansıyan maliyetler büyük sıkıntılar oluşturuyor. Özellikle son dönemde elektriğe gelen zamlar nedeniyle çiftçimiz tarlasını sulayamaz hale geldi." diye konuştu.

GÜLER, "Çiftçi, bir dağıtım şirketine teslim edilmemeli.  Elektrik, mazot, gübre gibi girdilerde tohum üreticisi en iyi şekilde desteklenmeli ve desteklemeler de zamanında üreticiye ulaştırılmalı." dedi.

"Bizim Türkiye'den başka gidecek memleketimiz yok. Bizler zor günlerimizde devletle el ele verip bu günlere geldik." şeklinde konuşan TYAB Başkanı GÜLER, "Özellikle son 15 yılda tohumculukta sessiz bir devrim gerçekleşti. Bu gelişmeler kendiliğinden olmadı. Sektörümüzün çalışma azmi ve devletimizin önümüzü açması ile büyük gelişmeler kaydettik. Biz neden daha ileriye gitmeyelim!" şeklinde ifadeler kullandı.

Ekonomik ve özellikle tarımsal anlamda 45 bin üye ile çok büyük bir aile olduklarını vurgulayan TYAB Başkanı GÜLER, "Tohum yetiştiricilerimiz ülkemizin ihtiyacı olan tohumu yetiştirirken diğer taraftan da 86 ülkeye yapılan tohum ihracatına katkı sağlıyor." diyerek söze devam etti.

Tohumculuğu; yetiştiricisi, ıslahçısı, sanayicisi ile birlikte ele aldıklarını ifade eden Başkan GÜLER, tohumculukla ilgili sorunların genelde bu alanda faaliyet gösteren her kesimi ilgilendirdiği belirtti. 

Başkan GÜLER; tescil, sertifika vb. konularda Tarım ve Orman Bakanlığına ödenen döner sermaye ücretlerinin %25 oranında artmasının tohumculuk sektörünü olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili olarak Başkan GÜLER, "Bakanlığımız 2020 yılı için döner sermaye ücretlerinin arttırılmayacağının sözünü vermişti ama %25 oranında zam yapıldı. Çeşit tescili 12-13 bin TL gibi bir miktara çıktı. Tohum yetiştiricisi belgesinin 250 TL olmasının bir anlamı yok. Çünkü tohum gibi stratejik bir temel ürün ile alakalı olarak; üretim, yetiştirme, ıslah vb. konularda önümüzün açılması lazım ama bu zamlarla beraber bir zorluk daha karşımıza çıkıyor. Girdi maliyetlerinin düşürülmesini beklerken bir de bu döner sermaye artışları maliyeti yükseltiyor." dedi.

TYAB'ın; eğitim, çalıştay, panel gibi faaliyetlerinden de bahseden Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer GÜLER, "Sorunlarımızı yerinde görmek ve çözüm üretmek için bölge istişare toplantıları düzenledik. 24-27 Aralık 2019'da Antalya'da yaptığımız 'Milli ve Yerli Tohumculukta Sürdürülebilir Stratejiler' çalıştayı bunun en büyük örneğidir. Bakanlığımızın ve kurumlarının önemli yöneticileri, 1.600 kadar çiftçi bu organizasyonumuza katıldı. Bu çalıştay ile tohum üretimini arttıracak stratejiler geliştirmeyi, sorunların görüşülüp çözüm önerilerinin masaya yatırılmasını hedefledik. Çalıştayın sektörümüze önemli katkıları oldu. Bu çalıştay ve diğer istişare toplantılarımız bizim yol haritamızı oluşturuyor.." diye konuştu.