TOHUMUN ADRESİ: www.tohumnerede.com.tr - AYKUT HACIOĞLU - TODAB - EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR

"TOHUM BAYİLERİ BİR DANIŞMAN GİBİ ÇİFTÇİMİZİN YANINDADIR"

TODAB BAŞKANI AYKUT HACIOĞLU EKOTÜRK TV'DE TOHUM YAŞAMDIR PROGRAMINA KONUK OLDU

Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Hacıoğlu, Ekotürk TV'de yayınlanan "Tohum Yaşamdır" programına canlı yayın konuğu oldu.

Son dönemde yapılan kurumsallaşma çalışmaları neticesinde TODAB'a üye olan 6 bin 800 tohum bayisi ile Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilere ulaştıklarını belirten Başkan Hacıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığına kayıtlı tohum dağıtıcısı sayısının %95'inin TODAB'a üye olduğunu, bu oranın yakalanması için ciddi emek sarf edildiğinin altını çizdi.

Başkan Hacıoğlu ayrıca tohum dağıtıcılığı yapan firmaların ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğunun bulunduğunu kaydederek sektörün istihdam sağladığını ifade etti.

Devlet desteklemelerinden faydalanılması için tohum bayileri aracılığıyla çiftçilere gerekli evrak ve belgeler noktasında yol gösterildiğini aktaran Başkan Hacıoğlu, fiyat konusunda hem bayinin hem de çiftçinin düşünülerek bir politika belirlendiğini kaydetti.

www.tohum.nerede.com.tr platformu ile ücretsiz bir şekilde tohum bayilerini ve tohum arayan çiftçileri buluşturduklarını sözlerine ekleyen Başkan Hacıoğlu, çiftçilerin ekmek istediği tohumun kendisine en yakın nerede bulunduğunu www.tohum.nerede.com.tr ile rahatlıkla öğrenebileceğini ifade etti.

Ülkemizde doğru desteklemenin doğru kişilere ulaşması noktasında sorunlar yaşanabildiğini ve bu hususta gerekli kontrollerin arttırılmasının faydalı olacağını vurgulayan Başkan Hacıoğlu, ürünün ekildikten sonra verilen desteklemelerin çiftçiye çok geç ödendiğini ve son dönemlerde bu ödemelerin ne zaman gerçekleşeceğinin belirsiz olmasının üreticide beklenti oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 1 milyon tondan fazla tohum üreterek kayıtlı arazilere ekilebilecek tohumluk seviyesi kadar üretimde bulunmayı başaran bir ülke olduğunun altını çizen Başkan Hacıoğlu, ülkemizde sertifikalı tohum kullanımının %30'larda olduğunu ve bu oranın gelişmiş ülkelerdeki gibi %85 seviyesine çıkıp daha sonra bu oranı da aşması gerektiğini ifade etti. 

Sertifikalı tohum kullanımının en az %25 kadar verim artışı sağladığının altını çizen Başkan Hacıoğlu, 100 milyondan fazla kişiyi doyurmak durumda olan ülkemizde azalan tarım alanlarına karşın birim alandan en yüksek verimi elde etmek için sertifikalı tohum kullanmanın hem çiftçi hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.

"Hibrit" kavramının yanlış algılandığını ifade eden Başkan Hacıoğlu, tohumculukla ilgisi ve tohum hakkında bilgisi olmayan bazı kişilerin yanlış bilgilerle kamuoyunu yanılttığını, "hibrit" tohumun doğa tarafından yüz yıldan daha fazla bir süreçte oluşturulduğunu ve bilim insanlarının aynı şekilde kontrol altındaki şartlarla daha kısa zamanda aynı tohumu elde ettiğini ve bu tohuma hibrit tohum denildiğini sözlerine ekledi. 

Başkan Hacıoğlu, "Hibrit tohum"un doğal bir süreç olduğunu ve "hibrit"in doğal bir melezleme yöntemi olduğunu aktardı. Başkan Hacıoğlu, "genetik değiştirme" gibi süreçlerle, GDO ile "hibrit" teknolojisinin uzaktan yakından alakası olmadığının altını çizdi.

Başkan Hacıoğlu; iki çeşit üründen (domates) birinin hastalığa dayanıklı özelliği ile diğerinin yüksek verimlilik özelliğinin melezleme (hibrit) yoluyla birleştirilerek ortaya; hastalığa dayanıklı ve verimli bir ürün çıktığını ve bu ürünün hibrit (melez) bir ürün olduğunu ifade etti.   

TODAB Yönetim Kurulu Başkanı Hacıoğlu, sertifikalı tohum kullanımını arttırmak için devlet tarafından verilen desteklemelerin doğru şekilde uygulanması ve destekleme miktarlarının arttırılarak kapsamının genişletilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.